KFS medlemmar har visat vägen och nu ritar vi om den svenska arbetsgivarkartan!

Den 19 juni röstade KFS medlemmar på den andra och avgörande stämman för KFS framtid. Deltagandet var glädjande nog nästan lika stort som på den ordinarie årsstämman i Umeå. Resultatet på de båda stämmorna blev nästan lika med 83,2 respektive 83,4% ja-röster för att bilda en ny nationell arbetsgivarorganisation för de samhällsnyttiga företagen i landet.

Bild från KFS extra stämma den 19 juni.

Bild från KFS extra stämma den 19 juni.

Det är fantastiskt att så många av er medlemmar tror på denna lösning och visar förtroende för den modell som den nya organisationen bygger på. Nu när jag fått smälta detta känner jag verklig glädje och stolthet över er – våra medlemmar: Ni ligger i framkant även i den här frågan och har visat vägen för en ny utveckling. Det är också ni som har kommit igen trots den förra misslyckade fusionen och visat prov på mod, uthållighet, utvecklingsvilja och stolthet över KFS och det vi står för samt en tro på vad vi gemensamt kan åstadkomma. Det handlar kort sagt om ett riktigt gott ledarskap.

I den här processen har jag lärt känna många av er ute i landet och berörts av ert engagemang för KFS och för att det vi skapar ska bli bra. Det är ett stort förtroende vi på KFS kansli har fått och vi ska förvalta det väl i den genomförandeprocess som nu följer i höst för att foga ihop våra båda organisationer till en gemensam och kraftfull ny organisation.

Det som presidierna i KFS och Pacta är överens om initialt:

  1. Presidierna ska initialt utgöra en styrgrupp för arbetet. Det har de i praktiken redan varit och det innebär att Pactas vd Markus och jag jobbar på deras uppdrag inledningsvis till dess att organisationen kommer igång.
  2. En valberedning utses som ska föreslå ledamöter till servicebolagets styrelse. Som ni vet så ska styrelsen bestå av vd:ar från medlemsföretagen. Vår ambition är att styrelsen ska vara utsedd i augusti.
  3. När servicebolagets styrelse är utsedd inleds arbetet med att rekrytera ny vd för den nya organisationen.
  4. Innan ny vd är utsedd fortsätter Pactas vd och jag tillsammans att ansvara för genomförandet
  5. Den 20 juni gick ett gemensamt pressmeddelande ut som informerade om dessa initiala steg. I pressmeddelandet säger vi också att den nya gemensamma arbetsgivarorganisationen ska vara igång den 1 jan 2018.
  6. Härutöver finns en gemensam genomförandeplan som KFS och Pacta tillsammans kommer att ansvara för.
  7. Ett första viktigt inslag i den är att alla KFS medlemmar under tidig höst får ett riktat erbjudande om medlemskap i den nya föreningen.
  8. Varumärkesfrågan kommer också att jobbas med under sommaren och tidig höst.

Ja, det finns massor att göra även i höst. Och jag lovar vi kommer att tillsammans göra vårt bästa för att det här ska bli bra!!

Samtidigt har våra duktiga förhandlare under Anna Steens ledning snart genomfört vårens avtalsrörelse tillsammans med våra fackliga samarbetsparter. Nu är många nya kollektivavtal på plats och några kommer inte att förhandlas förrän i höst. Löpande information om läget lämnas på www.kfs.net/avtal2017.

Nu är det snart midsommar och sedan stundar för oss alla förhoppningsvis några härliga semesterveckor. Ska bli skönt att slappa lite, läsa en och annan god bok, lyssna på lite trevliga sommarpratare, umgås med nära och kära och helt enkelt ha en skön semester.

Tack alla medlemmar och medarbetare på KFS för en otrolig vår. Vi gjorde det tillsammans och nu stundar så småningom en intensiv höst.

Glad sommar önskar jag er alla!

Monica

Glad sommar!

Av: Christina Lingdén 22 juni, 2017

Kommentera